skip to Main Content

Manacor ja té Pla General, un “moment històric”

Després d’anys de feina, el Consell de Mallorca dona llum verda a un projecte que aposta per un creixement sostenible del municipi, que requerirà “molts recursos” i que s’ha d’executar al llarg dels pròxims vuit anys.

“Després de quatre intents al llarg dels darrers 30 anys —el 1990, 1994, 2007 i 2016—, per fi tenim Pla General”, celebra la regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Manacor, Núria Hinojosa. Explica que “era una de les fites més importants” pel municipi i ara toca estar a l’altura del moment històric que vivim i començar-lo a desenvolupar, la qual cosa requerirà un gran compromís polític i econòmic”. Al que afegeix que executar-lo “implica molta feina, molts de recursos i també una planificació que s’allargarà molt més enllà d’aquest mandat”.

Mirant amb perspectiva el recorregut que han hagut de fer, Hinojosa explica que “superar les dures exigències dels organismes sectorials i de la Ponència d’Urbanisme del Consell de Mallorca no ha estat gens fàcil”. De fet, preveien tenir-lo al maig, però els tècnics varen detectar 243 deficiències al Pla General. Així, que no ha estat fins aquest dimecres que la Comissió Política del Consell de Mallorca l’ha aprovat de manera definitiva, però no per unanimitat. L’informe és favorable amb els vots en contra del Partit Popular.

Joan Llodrà, que és un dels integrants de l’esmentat òrgan, explica que s’han fet diverses prescripcions. És a dir, recomanacions d’obligat compliment, la majoria d’ells de caràcter tècnic.

Atura les expropiacions

La delegada està satisfeta amb el resultat final. Concretament, explica, que del que està més “orgullosa” és “d’haver posat fre a l’amenaça de les expropiacions de zones verdes, que tant de mal ha fet a Manacor i a les arques públiques” del municipi.

“No hi ha temps a perdre”, comenta Núria Hinojosa. I a partir d’ara, que ja és vigent, tenen un màxim vuit anys per dur a terme el programa. Des d’aquest moment, queden desbloquejades les traves burocràtiques i ja es pot cedir el solar a la Conselleria de Salut perquè es pugui construir el PAC 24 hores al municipi, començar les obres de reforma integral del parc de bombers, posar a disposició del Ministeri de Justícia el solar per unificar i ampliar els jutjats, aconseguir el solar pel centre educatiu de Porto Cristo i adquirir terrenys per ampliar la depuradora, entre altres.

El PGOU limita a 74.000 persones el màxim d’habitants a Manacor. Per tant, permetria quasi doblar la població actual.

Res es fa a gust de tothom

Hinojosa considera que aquest Pla General s’adapta a tota la normativa sectorial i aposta per un creixement sostenible mediambientalment i territorial, d’acord amb la convicció que Manacor s’ha de seguir consolidant com a municipi de referència a Mallorca i el contrapès de Palma. Però mai plou a gust de tothom, i menys en política.

És per aquest motiu que la delegada d’Urbanisme té en compte que “el Pla General no satisfarà els interessos individuals de tothom, però sí que cerca l’interès general, el benestar de la ciutadania”.

Back To Top
Search