skip to Main Content

Tres pèrgoles amb plaques fotovoltaiques per crear “energia verda” i fer “ombra els dies de calor”

Si es compleixen les previsions, amb aquesta instal·lació a l’aparcament de l’estació de tren es disminuirà de manera significativa les emissions de CO2 al municipi de Manacor.

Aquest dimarts al matí es varen presentar les noves pèrgoles instal·lades a l’aparcament que hi ha al darrere de l’estació del tren de Manacor. L’exposició del projecte ha estat a càrrec de la presidenta de la SAM, Cristina Capó, i del vicepresident i encarregat de l’enllumenat públic, Sebastià Nadal. També hi havia Francesc Grimalt, gerent de l’empresa pública. Han explicat que en aquest espai s’han instal·lat tres pèrgoles amb plaques solars al damunt, les quals sumen un total de 324 peces de 310 Watts Pic. L’objectiu principal és donar resposta a la falta d’aparcament, alhora que reduir, també, la petjada climàtica. A més a més, la regidora ha assegurat que tenen una doble funció: “crear energia verda i fer ombra els dies de calor, creant un espai més agradable per a les persones”.

En concret, davall les porxades s’hi han habilitat trenta places per poder aparcar, a les quals s’hi han de sumar quatre espais destinats als cotxes elèctrics —hi ha dos punts dobles de càrrega semiràpida adherits a la MELIB i que en unes dues hores permetran carregar la bateria al 80%. A aquest aparcament s’hi pot accedir des del dimecres 28.

L’energia generada amb les plaques solars anirà destinada a abastir els punts de càrrega pels vehicles elèctrics, els quals encara no estan en funcionament. També s’utilitzarà per il·luminar l’aparcament i estarà coordinat amb l’enllumenat públic. És a dir, quan s’encenguin els fanals dels carrers, s’encendran també els llums de l’aparcament de darrere l’estació. Amb totes aquestes mesures, es millorarà l’eficiència energètica.

Eneregies renovables

A més a més, aquest nou espai funcionarà completament amb energies renovables. Es preveu que les plaques solars produeixin anualment uns 130.406 kWh, el que suposarà un estalvi significatiu d’emissions de CO₂. L’energia sobrant es redistribuirà a altres indrets del municipi. Principalment, es destinarà a l’aparcament de la plaça Sant Jaume, on també hi ha aparcaments habilitats per poder carregar els cotxes elèctrics, i al col·legi públic Simó Ballester. Aquest està just al costat.

El projecte en qüestió es va iniciar ara fa unes deu setmanes, i la inversió econòmica total que s’hi ha fet és d’uns 150.000 €. Ha estat subvencionat al 100% per la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, segons va explicar Cristina Capó. L’ajuda s’havia sol·licitada el 2019.

La instal·lació d’aquestes plaques fotovoltaiques a Manacor és una de les passes per assolir l’objectiu que s’ha marcat la SAM: que la petjada de carboni de l’empresa el 2028 sigui negativa. Treballen en la millora de l’eficiència dels equips d’abastament d’aigua o en la reducció de les fuites de la xarxa, així com ja s’han instal·lat més plaques fotovoltaiques als dipòsits del Serralt.

Back To Top
Search