L’Ajuntament de Manacor rep el segell distintiu d’igualtat SG City 50-50 en reconeixement a la seva tasca en igualtat i amb el qual es compromet a dur a terme diferents actuacions per a transversalitzar la perspectiva de gènere a dins i fora de les institucions municipals.
L’Ajuntament, a través de la delegada d’Igualtat, Carme Gomila i la tècnica d’Igualtat, Margalida Gelabert, van anunciar el 17 de febrer l’obtenció del segell distintiu SG City 50-50, el primer segell de certificació de gènere de l’àmbit municipal. D’aquesta manera, Manacor se suma a altres municipis com Algaida, Montuïri, Felanitx o Marratxí que han rebut aquest distintiu en reconeixement a la seva tasca en igualtat de gènere, en el sentit d’implementar la transversalitat de la perspectiva de gènere en totes les polítiques municipals.
Tal com explicà Gomila, “entenem la igualtat com un assumpte transversal i tenir aquest distintiu és una garantia que la posarem en pràctica. Aquest govern i el pla d’acció municipal que duim a terme des de fa gairebé dos anys s’ha vist que el compromís per la igualtat hi és. De fet, només entrar ja vàrem incrementar de manera molt notable el pressupost en Igualtat, passant d’uns 6.000 euros a uns 50.000, el que ja era una declaració d’intencions”. A més, Gomila ha destacat que es treballa perquè “tot el que surti de l’Ajuntament cap a fora, cap a la societat civil, tengui aquesta mirada feminista”.
Alhora, amb aquesta distinció l’Ajuntament assumeix una sèrie de compromisos, establint un full de ruta que es desenvoluparà al llarg del mandat. Concretament, Gomila s’ha referit a optimitzar la comunicació entre el departament d’igualtat i altres departaments com Cultura, Educació o Esports i aconseguir així una transversalització real de la perspectiva de gènere dins l’Ajuntament. Per altra banda, el consistori es compromet a elaborar un Pla d’Igualtat extern, que obligarà a diagnosticar com està configurada la societat manacorina en termes d’igualtat, i que marcarà les pautes per tot allò que fa l’Ajuntament “de portes a fora”, amb associacions, clubs, centres educatius i entitats. A més, es treballarà per corregir pràctiques discriminatòries en l’àmbit intern i extern i millorar les competències tècniques i polítiques, afavorint la rendició de comptes i la transparència.
A partir d’aquí, comença tot un procés no només de treball sinó també d’avaluació i acompanyament perquè es compleixin els compromisos adquirits. La tècnica d’Igualtat, Margalida Gelabert, ha destacat que Manacor és un dels pocs municipis “grans” de Mallorca que compten amb aquest distintiu, un fet que ha estat possible després de la realització d’una diagnosi inicial i el disseny d’un pla de compromisos municipals que s’han de complir a dos anys vista.