Skip to content

En Pere Gri, nou gegantó de l’Associació Sant Domingo

La cara del personatge serà d’un manacorí relacionat amb la cultura popular i que han triat per la “feina que ell ha aportat a Manacor i fet per Manacor”, però la seva identitat serà un secret fins dia 18 de maig al pregó de festes

L’Associació Cultural de Sant Domingo afegeix una nova figura i arriba als 10 gegants i gegantons per celebrar que aquest 2023 fa 200 anys que n’hi ha de documentats a Manacor. El seu president, Antoni Oliver, explica que incorporen el personatge Pere Gri i que, com és habitual, tendrà la cara d’una persona rellevant del municipi. Una tendència que varen adoptar fa estona perquè, recorda, a les Rondalles Mallorquines no s’indiquen les característiques físiques dels seus protagonistes. Només especifica quina personalitat tenien.

Amb tot, Oliver no vol descobrir de qui serà la cara de Pere Gri. Només explica que han triat aquesta persona per “la feina que ell ha aportat a Manacor i ha fet per Manacor” i creu que el poble estarà content de l’elecció. Però la gent de la localitat haurà d’esperar fins al pròxim dijous 18 per saber qui és l’elegit. FIns aquest dia sera “absolutament secret”. El presentaran durant el pregó de festes. Un pregó en el qual intervendran els moratons per explicar l’experiència viscuda a Roma i al Vaticà i en què hi actuarà la banda de música de Castel de Sant’Elia, ja que l’Associació Cultural de Sant Domingo ha demanat a l’Ajuntament que promogui un agermanament amb aquest municipi italià.

A més a més, en relació amb el nou gegantó, comenta que les personalitats del personatge Pere Gri i del personatge manacorí són semblants. Detalla que des de l’Associació varen triar primer la persona a qui de, qualque manera, volien retre homenatge i després la seva “col·laboradora va donar dues opcions i vàrem elegir la que ella proposava com a opció principal” perquè s’adeia més.

En Pere Gri

El nou gegantó serà el número 10 de la colla i ha arribat aquest dimarts 9 de maig a Manacor. En aquests moments “li confeccionen la roba”, comenta Oliver. “A la mà dreta durà un grill per fer honor al seu nom, i a la mà esquerra no hi durà res. Anirà vestit com anava vestida la pagesia del segle XX, a l’impàs de quan varen deixar de vestir de pagès a anar com van ara, amb calçons i camisa, conserva el guardapits”, detalla. Amb tot, recorda que l’han fet a Barcelona i han aprofitat l’ocasió per restaurar, també, els gegants de Mossén Alcover i na Catalineta.

El president de l’Associació Cultural Sant Domingo avança que Pere Gri serà apadrinat per dos gegants arribats d’altres municipis. En concret, pel gegantó de sa Pobla, que serà en Toni Ballador, i Victòria d’Alcúdia. Seran, respectivament, el seu padrí jove i padrina jove.

Back To Top
Search