Skip to content

Entre borinos i batuts

Agnès Gayà 
Des de fa un parell d’anys, el món de la música tradicional ha tornat a agafar a embranzida. En l’àmbit nacional, artistes com Rosalía, l’asturià Rodrigo Cuevas o les gallegues Tanxugueiras reinterpreten el folklore i li donen un valor dins la indústria musical. A Mallorca, també tenim propostes que treballen amb el nostre llegat musical, com les Pitxorines, Marala, Mar Grimalt o Joana Gomila, entre altres. Paral·lelament a aquestes propostes, la música i el ball de plaça tornen a estar de moda. Cada setmana hi ha ballades arreu, les places plenes a vessar de balladors i els cursos de ball de bot pengen ràpidament el cartell de complet. I aquesta realitat es va poder veure el cap de setmana passat a s’Alqueria Blanca, on se celebrà l’onzena Trobada de Sonadors de Pagès.
Es tracta d’un cap de setmana que aplega tots els sonadors de pagès de Mallorca, organitzat pel grup cúriablanquer Es Revetlers. El dissabte vespre es produeix un encontre folklòric amb alguna quadrilla de la península, mentre que el dissabte, des de les deu i mitja del demati fins passades les sis de l’horabaixa, diferents músics pugen a dalt de l’escenari per sonar de pagès.
Però arribats a aquest punt que és el so de pagès? El so de pagès és la forma genuïna que tenien de sonar els pagesos a la zona de Llevant. A les matances, després de tondre les ovelles, sempre era bon moment per treure la guitarra i sonar una cota o una mateixa. Antigament, era quelcom molt més estès arreu de l’illa, però amb el temps va perdre molt de pes, quedant un reducte entre Sant Llorenç i s’Alqueria Blanca.
El so de pagès es basa principalment en dos instruments: la guitarra que porta el ritme amb la tècnica del batut i el guitarró que dona brillantor a la peça musical amb el borino. La melodia la porta la veu, alguns cops ajudada per un violí. Per emfatitzar el ritme, a vegades s’empren instruments de percussió com el pandero o les castanyetes, entre altres. Pel que fa a les composicions, se sona principalment música de ball, cotes i mateixes per ser més exactes, però també música de festa com les serenates, Sant Antoni o el Cant dels Salers. Actualment, els únics grups que sonen de pagès són els Revetlers i els manacorins Es Jai de sa Barraqueta.
Per això, iniciatives com la Trobada de Sonadors, donen espai a sonadors amateurs per sonar i fer ballar. A s’Alqueria, diumenge passat, més d’una trentena de músics pujaren a sobre de l’escenari per fer ballar a una petita, però garrida plaça de Sant Josep. Entre ells, hi havia un bon grapat de manacorins, molts sortits de les fornades dels cursos de l’Escola Municipal de Mallorquí. Des de fa un grapat d’anys, l’escola ofereix cursos anuals per aprendre a sonar de pagès. En l’actualitat, s’ofereix un curs intermedi i el Sonam i Ballam, la gran novetat d’enguany, un espai on sonadors i balladors consolidats es troben per disfrutar del so de pagès. L’objectiu principal és intentar crear un espai on la música i el ball surtin de forma espontània, cercant una mica el tarannà que tenia el so de pagès antigament. Iniciatives com la Trobada de Sonadors o els cursos de l’Escola de Mallorquí, fan que aquella música que cantaven a foravila després de fer les feines del camp continuï viva i enriquint la nostra cultura. Així doncs, llarga vida al so de pagès.
Back To Top
Search