Skip to content

Els policies tutors de Balears actuaren en més de 5.700 ocasions durant el curs passat per garantir la seguretat dels menors

El batle de Manacor, Pedro Rosselló, ha rebut la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, i també el conseller d’Educació i Universitats, Martí March, que han arribat a la Institució Pública Antoni Alcover de Manacor per presentar la memòria del programa Policia Tutor. Un programa que ja cobreix prop de 90.000 alumnes de centres d’educació infantil, primària i secundària de Balears a 63 municipis, entre els quals es compta Manacor. El batle de Manacor va ser l’encarregat de donar la benvinguda a tots els assistents, entre els quals destacaven molts dels policies tutors de les Illes Balears, a més de representants dels cossos i forces de seguretat i també dels centres educatius que fan feina coordinats amb els Policies tutors.

El batle recordà que són els policies tutors els que vigilen els instituts per prevenir el consum de drogues, miren que cap alumne falti a classe, assessoren els centres en seguretat pública, formen els infants en seguretat vial, actuen en casos de vandalisme o d’assetjament a les escoles i instituts, aturen bregues i alerten pares i alumnes dels perills de la hiperconnectivitat a internet. “Potser la vostra feina no acapara grans titulars als diaris però feis una tasca tan important com necessària perquè sense policies tutors segurament molts joves que avui estan plenament integrats a la societat haurien acabat davant un jutge”, destacà el batle de Manacor, Pedro Rosselló, abans de conèixer les dades que recull la Memòria del programa Policia Tutor 2015-2016.

L’encarregat de donar a conèixer les dades de la Memòria de les actuacions realitzades durant el curs passat ha estat Rafel Coves, el coordinador del programa Policia Tutor de l’Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears. El coordinador ha donat a conèixer que els policies tutors dependents dels cossos de policia local de les Illes Balears han efectuat un total de 5.718 actuacions durant el curs 2015-2016, i 2.584 d’aquestes actuacions han estat a Mallorca. Així, les actuacions en el conjunt de les quatre illes han suposat un increment del 42,6% respecte al curs anterior i del 12% si la comparació es fa amb el curs 2013-2014.

Les causes de les actuacions, pel que fa a l’àmbit escolar, es deuen a un augment de la detecció i prevenció de l’absentisme escolar, i a garantir la seguretat ciutadana dins dels recintes educatius. “Els mestres veuen cada cop més útil la feina dels policies tutors”, ha dit el conseller March en el decurs de la seva intervenció en l’acte de presentació pública de la Memòria 2015-2016.

Durant el seu torn de paraula, la consellera Cladera ha fet èmfasi que aquesta “major confiança de docents i de pares i mares” justifica que cada cop es produeixin “més derivacions de casos cap al policia tutor de cada municipi”.
Les actuacions fora de l’entorn escolar encara s’han incrementat més que la pròpia mitjana del conjunt de les tasques, en un 52,3% respecte el curs anterior, i han tengut a veure amb fets relacionats amb fiscalia i jutjat de menors, serveis socials municipals, el consum i tràfic de drogues a l’entorn dels centres, així com també a actuacions preventives en temes com educació viària. Finalment, el tercer àmbit d’actuació del programa Policia Tutor també han estat les xarxes socials, amb un 2,2% del total de les actuacions relacionades amb aquest mitjà i de les possibles interaccions amb els joves.

Publicitat

Paral·lelament al resum de les actuacions realitzades pels policies tutors a Balears, també s’ha incidit en la tasca de prevenció i d’informació que es fa de manera periòdica. Així, en el curs 2015-2016 s’han organitzat activitats diverses d’educació viària a 49 municipis, que han inclòs 50.000 alumnes. S’han fet xerrades preventives a les aules, sobre temes relacionats amb l’ús responsable de noves tecnologies, assetjament o violència masclista, que han aplegat 12.300 alumnes, a 47 municipis. També en aquesta línia de dotar els menors del màxim coneixement útil en matèria de salvament, els policies tutors han participat a 110 actes de simulacre d’evacuació de centres escolars.

STOP BULLYING!
Precisament basat en aquesta política d’increment de la prevenció, s’ha presentat la nova campanya d’orientació STOP BULLYING, que permetrà als alumnes posar-se en contacte directe amb el policia tutor de la seva localitat mitjançant el telèfon mòbil en cas que estiguin immersos o coneguin possibles casos d’assetjament en el seu entorn.

El programa Policia Tutor va néixer l’any 2002 i 15 anys després ja compta amb agents a 63 municipis, que suposa la cobertura d’un parc d’alumnat escolar de 98.900 infants i joves a 266 centres, amb un augment de 3 municipis, 4 centres i 3.000 alumnes sobre el curs anterior.

Back To Top
Search