Skip to content

“Dins els hotels hi treballen persones”

El decret Llei de Turisme i la reforma laboral contribueixen a millorar les condicions de feina als establiments hotelers i de l’oferta complementària. Des d’UGT assegura que la zona de Manacor “ha millorat molt” els darrers anys.

La temporada turística començarà dia primer d’abril tot fent passes per posar fi a la precarietat laboral que pateixen els treballadors del sector. I això, en part, es deu a la recent reforma laboral i al decret Llei de Turisme. Entre altres, el secretari general de la federació de Serveis, Mobilitat i Consum d’UGT Illes Balears, José Garcia Relucio, destaca que “la majoria del personal que es contractava, molt d’ells de manera fraudulenta, ara seran fixos discontinus des del primer moment i això és una molt bona notícia”. Una regularització que afectarà, diuen, al 90% dels contractats del sector. Afirmació compartida per la presidenta de l’Asociació Kellys Unió Balears, Sandra del Mar Garcia.

A més a més, alaben que per primera vegada es reconegui que “dins els hotels hi treballen persones”, explica José Garcia. En aquest sentit, destaca la lluita per posar punt final a l’estrès tèrmic dins les cuines i l’obligació dels establiments hotelers de canviar els llits ordinaris per llits elevables. Una mesura que les cambreres de pisos veuen amb bons ulls, segons afirma la presidenta de l’Asociació Kellys Unió Balears.

Tot i els avanços, Sandra del Mar Garcia denuncia que no s’ha posat remei a la sobrecàrrega de feina que pateixen, especialment, les cambreres de pisos. “No és normal que una persona dugui 30 habitacions i les zones nobles de l’hotel, és una barbaritat i no es pot permetre l’explotació”, sentencia. Així, que el secretari general de la federació de Serveis, Mobilitat i Consum d’UGT Illes Balears, recorda que “hi ha un compromís de fer un estudi de càrrega de treball i és important per a nosaltres que es converteixi en llei i es negocii el conveni d’hoteleria”.

Les lesions laborals de les kellys

Queda camí per recórrer en matèria de condicions laborals per les kellys. Sandra del Mar Garcia afirma que “no hi ha hagut més avanços a part de la visibilització del sector”. D’entre totes les reivindicacions, es queixa que les lesions i malalties laborals derivades de les “postures forçades, els moviments repetitius o els productes utilitzats” durant la seva tasca com a netejadores “continuen sense aparèixer al BOE”. A més a més, assegura que les que són reconegudes són “malalties d’homes”.

Posa l’exemple d’una companya que ha superat un càncer de pit, n’hi han estripat els ganglis sentinella, que té asma i problemes de genoll. A ella no “l’hi han donat la incapacitat” i “ha de treballar”.

Encara que José Garcia explica que “la precarietat i les condicions dels treballadors als hotels de menys estrelles s’accentua”, Sandra del Mar Garcia assegura que la sobrecàrrega és la mateixa. “A un hotel de cinc estrelles la cambrera pot tenir 10 habitacions, però fan 120 m² i se’ls exigeix el triple”, escenifica.

La zona turística de Manacor

El tipus de turisme que arriba arreu de Mallorca difereix molt en funció dels indrets de l’illa, així com les condicions laborals de treballadors i treballadores. José Garcia assegura que “la zona de Manacor ha anat millorant i s’ha de parlar molt bé de les cadenes que hi ha, tal com veim a través dels comitès de la zona; en els darrers anys ha millorat la qualitat de feina i això s’ha de valorar”.

Back To Top
Search