Skip to content

En marxa el que podria ser el darrer contracte de neteja i recollida de fems abans de la municipalització del servei

L’Ajuntamen ha adjudicat el nou contracte de neteja viària i recollida de residus a LUMSA, l’única empresa que s’ha presentat al concurs. És la mateixa que fins ara havia prestat el servei i que “acumula uns 180.000 euros en sancions” , explicà el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà. El nou contracte tendrà una durada de dos anys, amb la possibilitat d’allargar-lo un any més, i costarà a les arques públiques 6’9 milions d’euros cada any. Són 1’9 milions més que fins ara. “Això és perquè augmentam freqüències de neteja, ampliam la zona en què la recollida es fa porta a porta i pel que fa als salaris dels treballadors, els adaptam al que marca el conveni a Balears. Aquesta ha estat la prioritat perquè no podien esperar a la municipalització cobrant sous inferiors als mil euros”, justificà el batle, Miquel Oliver. Aquesta era la principal demanda dels treballadors, que a Manacor rebien sous més baixos que els que cobren altres treballadors del sector. Així, amb el nou contracte s’allunya la possibilitat de convocar noves vages. De fet, l’agument dels salaris dels treballadors suposa prop d’un 70% del cost afegit respecte a l’anterior contracte amb LUMSA.

S’allunya la municipalització
Durant els dos o tres anys que duri el nou contracte “haurem de decidir si apostam per municipalitzar el servei de recollida o si optam per fer un nou contracte. Aquest canvi s’ha de decidir per unanimitat i faig una crida a la responsabilitat de tots els regidors”, puntualitzà el batle. El fet és que amb el condicionant que hagin de ser tots els partits amb representació els que impulsin el canvi, allunya la possibilitat de la municipalització si es té en compte la postura que històricament ha defensat el Partit Popular. “És imprescindible que el que vengui després d’aquest contracte sigui una decisió consensuada, perquè va més enllà d’un sol mandat”, afegí Miquel Oliver.

Més porta a porta
Una de les novetats més significatives del nou contracte és l’ampliació de la recollida porta a porta a 1.500 nous habitatges de Manacor i Porto Cristo. Aquest tipus de recollida també s’aplicarà a més comerços, restaurants, hotels i supermercats que fins ara. “Superarem els mil establiments comercials amb recollida porta a porta i s’entregaran contenidors individuals amb identificació mitjançant xip per poder quantificar els volums recollits a cada empresa”, concretà el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà. I és que en la zona de recollida porta a porta el percentatge de reciclatge i separació de residus s’acosta al 80%, per la qual cosa aquest és el sistema que l’Ajuntament vol potenciar. Una altra de les millores que incorpora el nou contracte és que es reforçarà la neteja viària i no s’aturarà ni els diumenges ni els dies festius. Igual que les deixalleries, que a partir del mes d’octubre no tancaran durant el cap de setmana.

Fundació Deixalles
El nou contracte de neteja viària i recollida de residus havia reservat per a les empreses d’inserció el servei de recollida de mobles i electrodomèstics i roba. L’adjudicatària ha estat la Fundació Deixalles i “el que volem és potenciar la reutilització i el reciclatge de tot allò que es pugui tornar a fer servir”, concretà Llodrà. Així, a partir d’ara, les llars que vulguin desfer-se de mobles o residus voluminosos podran telefonar al 900 107 398 per concretar el dia de recolllida. D’aquesta manera els mobles i electrodomèstics recollits al carrer o els que es dipositin a l’Ecoparc i que estiguin en bon estat, es podran preparar per a la reutilització.

Back To Top
Search