Skip to content

La rèplica del mural d’Andreu Frau, a punt per instal·lar

El 21 de març del 1989, Andreu Pascual, Frau, entrava una instància a l’Ajuntament de Manacor demanant la instal·lació d’un mural en record de les víctimes del franquisme. El mural de ferro, el disseny del qual havia estat encomanat per l’històric militant republicà al dibuixant Jaume Ramis, mostrava la figura d’un home afusellat i només els nombres 1936 a la part de baix a la dreta.

Aquella petició va ser resposta per Jaume Llull. Els batles que vendrien després, fins a Antoni Pastor, rebrien també aquesta petició, que sempre va tenir per resposta un no o un silenci. El mural no es pogué instal·lar mai a Manacor i Andreu Frau no pogué veure complit el seu somni de rescabalar la injustícia de la història amb els defensors de la llibertat i la república. Tanmateix, des de Calvià, l’aleshores batlessa Margarita Nájera, sol·licità al fill d’Andreu Frau, Pere Josep Pascual, permís per instal·lar el mural en el Bosc de la Memòria, que encara avui presideix.

Un canvi substancial

Tot plegat, però va patir un gir important ara fa pocs mesos. Després del daltabaix popular a les darreres eleccions (passaren de tenir una majoria absoluta d’onze regidors a només els quatre actuals) i de la victòria de MÉS-Esquerra, es conformà un equip de govern en minoria sense la presència de cap element escindit de la dreta o el centre-dreta. El batle d’aquell equip de govern era Miquel Oliver.

Oliver trameté el passat 22 d’octubre una carta en què acceptava la cessió d’una rèplica del mural per instal·lar davant la fossa comuna. A la carta Oliver afirmava que “a canvi de la cessió, aquest Ajuntament es comprometa instal·lar-lo així com s’acordi amb el Comitè de Son Coletes, abans del 14 d’abril de l’any que ve, just al costat de la fossa comuna del cementeri municipal”.

Pere Josep Pascual acceptà, doncs la convidada i va posar fil a l’agulla per tenir elaborada la rèplica del mural instal·lat a Calvià. El Comitè de Son Coletes ja ha enviat una carta al batle Pedro Rosselló anunciant-li que el mural està a punt per instal·lar i només pendent de la data que proposi l’Ajuntament per fer-ho: “Els treballs per a la realització del mural es troben totalment i definitivament acabats, per a la qual cosa interessem que se’ns notifiqui dia i hora per dur a terme l’entrega en el lloc allà on està acordada la seva instal·lació en les condicions senyalades a la transcrita resolució del 22 d’octubre”.

Sembla, doncs, que només queda una petita passa per veure acomplert el somni d’Andreu Pascual, Frau. Ara la pilota és al terrat del batle Pedro Rosselló, que haurà de decidir, conjuntament amb la resta de membres del seu equip de govern si accepta l’envit del Comitè de Son Coletes, o si per contra, contravé el permís atorgat per l’exbatle Miquel Oliver i denega novament la instal·lació d’aquest mural.

Un mural imponent

El mural és una planxa de ferro de 25 mil·límetres de gruixa que fa més de tres metres d’alt. A la part de baix se superposen dues capes, amb un total de 50 mil·límetres de gruixa, i unes xifres (1936), que en fan 10 mm més. La silueta de l’home afusellat és serrada d’entre la planxa de ferro i es desplaçada lleugerament i després saldada a la planxa original. El conjunt escultòric pesa 1.100 quilos i ha d’anar encastat dins un sòcol de dos metres cúbics de formigó que el sostengui. Les tasques, segons explica el mateix Pere Josep Pascual, no són gaire complicades i la instal·lació pot estar feta en un dia, per la qual cosa, el batle Rosselló té temps més que suficient per proposar la instal·lació abans del 14 d’abril, atès que falten encara dos mesos. Pascual afirma que “no confiam que l’Ajuntament actual tengui la gosadia de contradir la decisió del batle anterior i que per lleialtat institucional continuï amb la decisió d’instal·lar el mural”.

Back To Top
Search