Skip to content

“Ses Corioses”, el llibre sobre la tasca de les Serventes de la Santa Família

La Federació Catalana de Monges Benedictines publica aquesta obra que conta la història de les Serventes de la Santa Família de Manacor. El llibre és editat i coordinat per la benedictina Coloma Boada, l’arxivera del SAF, Irene Brugués i Pere Fullana, professor especialista en història social i religiosa juntament amb col·laboració de diverses personalitats de Manacor.

Com explica Coloma Boada, arxivera del Monestir de Sant Benet de Montserrat, “la idea de fer el llibre va sorgir el 2019, a la celebració dels cinquanta anys del pas de les Serventes de la Sagrada Família a Benedictines”. A principis del segle XX, el 1907, eren una petita congregació amb únicament una casa a Mallorca, concretament prop del centre de Manacor, al carrer nou. Després del Concili Vaticà II, aquestes congregacions petites es van veure obligades a fusionar-se amb altres més grans, a partir d’aquí van passar a ser “d’estil Benedictí”, així com ho expressa Boada, el 1969 i es van traslladar als afores de Manacor. El 2016, per tal de poder continuar amb la seva tasca el Monestir de les Benedictines es va haver de fusionar amb el Monestir de Sant Benet de Montserrat. Com explica Boada, alhora aquesta unió esdevé per a ella la troballa d’una gran documentació que recull el testimoni i la tasca de les Serventes des de principis del segle.

Més endavant, arribam al 2019, amb la celebració dels cinquanta anys del pas de les Serventes a Benedictines. Com diu Boada, per tal de “celebrar aquesta efemèride i haver trobat tanta documentació vam fer aquest projecte amb la Federació Catalana de Monges Benedictines” amb l’objectiu de “fer constància de tota la tasca que van fer les Serventes”. Pròpiament, “Ses Corioses” parla d’aquest període en què van estar al centre de Manacor.

Segons explica Boada, les Serventes van néixer a principis del segle XX, el 1907, amb la figura del metge Bartomeu Domenge, de malnom “coriós”. A partir d’aquí, van crear la primera guarderia de Manacor, van impulsar una escola i gestionaven un dispensari per ajudar la població. A part, el llibre també parla sobre la religiositat popular, la figura d’Alcover i l’espiritualitat femenina, les músiques populars de l’època o de l’arquitectura de l’antiga església, feta per Rubió, deixeble de Gaudí, i que es va enderrocar amb la sortida de les Serventes. De fet, en aquests capítols hi han col·laborat autores manacorines com Bàrbara Duran, Antònia Matamales o Maria Magdalena Gelabert.

Finalment, destaca el testimoni de Margalida Antònia, l’última de les Serventes i història viva del pas d’aquesta congregació per Manacor. Així com expressa Margalida Antònia, “estic molt contenta, és una cosa que m’ha fet molt feliç perquè fem memòria a les nostres monges que van fer molt bé a Manacor”. Actualment, tres monges viuen al Monestir de la Santa Família que mantenen activa la congregació fent confitura, mantenint una petita residència i fins i tot una zona que cedeixen per fer-hi classes de ioga.

Si us interessa conèixer aquesta història, podeu adquirir el llibre contactant al correu saf.mbc@gmail.com.

Monestir de la Santa Família de Manacor, on viuen les monges benedictines.
Back To Top
Search