Joan Miralles i Montserrat i Josep Ramon Santiago han presentat aquesta setmana el Nomenclàtor toponímic de les illes Balears, “un immens recull dels topònims actuals no urbans de les Illes Balears, impulsat per la UIB i liderat per Joan Miralles i Montserrat a Mallorca, Xavier Gomila a Menorca i Enric Ribes a les Pitiüses”. Per dur a terme la tasca, s’ha comptat amb les valuoses aportacions d’un total de 549 persones que han informat sobre la vigència d’aquests topònims encara avui a les Illes Balears.
Segons va explicar el mateix Joan Miralles a la Institució Pública Antoni Maria Alcover, entre els objectius del projecte, que es presenta ja com a finalitzat, hi ha “oferir una amplíssima mostra de la toponímia actual no urbana de les Balears; actualitzar les dades toponímiques obtingudes aquests darrers anys; orientar els usuaris dels topònims en els aspectes gràfics i formals d’acord amb la normativa ortogràfica; subministrar material als geògrafs per dur a terme el futur Nomenclàtor toponímic georeferenciat de les Illes Balears; i finalment ajudar l’administració en la tasca de retolació dels indrets toponímics”.
La tasca de revisió i recopilació d’aquests topònims ha estat tutelada per la CTAL (Comissió Tècnica d’Assessorament Lingüístic). La CTAL està composta per Enric Ribes, Xavier Gomila, Cosme Aguiló o Joan Miralles, entre d’altres personalitats especialitzades en l’estudi de la toponímia.
El Nomenclàtor compta també amb l’aval de l’Institut d’Estudis Catalans, a partir de tres documents, un recull de Topònims de les Illes Balears (1989), un altre sobre la transcripció dels topònims, i un tercer sobre l’ús de l’article en els topònims. En aquest sentit, Joan Miralles recordà que l’IEC, en els casos que l’article salat sigui viu en els topònims en recomana l’ús, per davant del literari.
Els topònims estudiants s’han extret de la Gran Enciclopèdia de Mallorca, el Corpus de Toponímia de Mallorca, el Mapa topogràfic de Mallorca, i el nomenclàtor de la toponímia major de les Illes Balears, entre d’altres. El treball de camp s’ha duit a terme amb 304 informadors al llarg de 240 sessions de treball que s’iniciaren el 2009, això només a Mallorca. Cada una d’aquestes sessions tenia una durada d’unes tres hores.
Entre les curiositats que recalcà Miralles hi ha la distinció clara entre els llinatges Morell i Morei (procedents d’etimologies difrents); el fals article de la muntanya de Lofra; les Truqueries, que procedeix de les Tres Alqueries; el Cavall Bernat, que en realitat seria el Carall Bernat; Son Treurer, que procedeix de Tresorer; Can Caldentell, tot reposant la forma antiga del nom i allunyant-se del llinatge escrit com el veim avui. Com a dada cuirosa a Manacor hi ha 8,56 topònims per km quadrat, un total de 2.084 noms de llocs registrats. Els topònims es poden trobar amb un cercador al web del NOTIB.
A l’acte de presentació hi acudiren un bon grapat d’informadors de la zona de Manacor.