Skip to content

“Si fos per nosaltres, faríem vaga fins que això s’arreglàs”

“No som guarderies, som educadores”, així de contundents s’expressen algunes de les treballadores de les escoletes públiques municipals per donar fonament a les reivindicacions que les han duites a sumar-se a la vaga convocada pel sindicat Comissions Obreres per defensar els drets de les treballadores de les escoletes públiques de 0-3 amb gestió indirecta. És el cas, aquest, de les dues escoletes de Manacor, gestionades per l’empresa concessionària EnEquip.
Les treballadores de Son Boga i Nins i Nines es queixen que cobren 1.000 euros al mes i que, en canvi, han de complir tota una sèrie de condicions per poder accedir al seu lloc de feina, que consideren “de molta responsabilitat”.
Així, a més del títol de grau superior d’Educació Infantil, també han d’acreditar coneixements  de català, amb el nivell B2 i el FOLC, el curs de  primers auxilis i el de manipuladores d’aliments. Les condicions amb què fan feina, diuen, “són molt absorbents perquè els infants a aquesta edat necessiten molta cura i de vegades no tenim ni temps d’anar al bany”. De fet, expliquen que per poder preparar la seva tasca com a educadores “hi hem de dedicar temps l’horabaixa a ca nostra, perquè el dematí no podem amollar ni un minut”.
Reivindiquen una revisió del seu sou d’acord amb la responsabilitat que tenen, i també la millora de les seves condicions laborals. De fet, estan disposades a continuar amb els dos dies que resten el mes de novembre de vaga convocada. “Si fos per nosaltres faríem vaga fins que això s’arreglàs, però amb el sou que tenim no ens ho podem permetre”. Expliquen també que han comptat amb el suport total de les famílies, que comprenen les seves reivindicacions: “Els serveis mínims varen sobrar, perquè la  majoria de les famílies no va dur els infants a les  escoletes, en solidaritat amb la vaga”. De les famílies ja n’han recollit més de 500 signatures. Tot això ha estat possible gràcies a la seva feina per fer visible les seves reivindicacions: “Ens haguérem de penjar les nostres reclamacions damunt, perquè l’empresa no ens permetia posar cartells a l’escoleta”.
Les treballadores s’han hagut d’organitzar elles mateixes, perquè no tenen comitè d’empresa (fins a 50 treballadors, aquesta figura no existeix).
Un nou contracte
El juliol del 2024 venç el contracte i s’haurà de fer un nou concurs. La delegada d’Educació, Carme Gomila, explica que “aquest nou contracte haurà de preveure la posada en marxa de les noves escoletes 03- (primer, a Sillot i després a Portocristo). Per tant, passam de 2 a 4. Pel que fa a les ràtios de personal, aquestes venen marcades pel decret de mínims que estableix la Conselleria. Pel que fa als sou i a les condicions laborals són qüestions que venen regulades a partir del conveni estatal. Per tant, el marge de maniobra que té l’Ajuntament en aquest sentit és més aviat mínim”. Entre les millores que s’hi podrien incorporar hi ha “la formació permanent pel personal, que el menjar que es serveixi sigui a base de productes de temporada i km0, i activitats complementàries per les famílies”. Gomila considera molt millorables les condicions salarials de les treballadores: “Amb aquests sous tan baixos, no es dignifica la feina de les educadores. Em sembla molt bé que es vulgui universalitzar l’etapa 0-3. Ara bé, el progrés d’aquesta etapa ha d’anar acompanyada d’unes millores per a les educadores, la majoria d’elles dones. Si no, és paper mullat”. Gomila ja tenia notícia d’una revisió del conveni regulador, però, diu, “fins que hi hagi un nou govern, no s’avançarà”. Gomila acaba dient que “com a delegada d’educació i com a persona d’esquerres no puc fer una altra cosa que donar suport a les treballadores en les convocatòries de vaga que es preveuen els propers mesos”.
Back To Top
Search